Schenkingen
U kunt geld of goederen schenken aan een ander of aan een goed doel. Als u goederen van waarde schenkt kunt u dit bij de notaris laten vastleggen via een notariële akte, hiermee voorkomt u dat er op een later moment verwarring ontstaat bij (andere) familieleden of erfgenamen.
Vrijstelling schenkbelasting
De ontvanger betaalt schenkbelasting, tenzij er een vrijstelling is of er “vrij van recht' wordt geschonken. Ouders mogen hun kinderen en kleinkinderen jaarlijks een bedrag belastingvrij schenken, de hoogte van dit bedrag wordt jaarlijks aangepast. Daarnaast is er eenmalig een verhoogde vrijstelling mogelijk, het kind mag zelf bepalen wat het met dit bedrag doet. Ook is er de eenmalig verhoogde vrijstelling met name voor de koop of verbouwing van een eigen woning, voor het aflossen van de hypotheek of voor het afkopen van erfpacht en/of opstal. Deze verruimde schenkvrijstelling geldt voor iedereen, dus niet alleen voor schenkingen van ouders aan kinderen, mits u aan de gestelde voorwaarden voldoet. Als u gebruik wilt maken van een vrijstelling is het dus heel belangrijk om na te gaan of u aan de gestelde voorwaarden voldoet.
Schenking op papier
Een schenking kan op papier gedaan worden, dit wordt een schuldigerkenning uit vrijgevigheid genoemd. Bij deze schenking legt u op papier vast dat u iemand over een bepaalde tijd een bedrag geeft. Dit gebeurt meestal op deze manier omdat de schenker het geld op het tijdstip van schenken nog niet als vrij besteedbaar vermogen heeft. Er wordt gekozen voor deze manier van schenken vanwege de fiscale voordelen. De papieren schenkingen tellen namelijk niet mee met de erfenis als aan de voorwaarden is voldaan. Hiervoor is onder andere vereist dat de schenking wordt vastgelegd bij de notaris en dat er een jaarlijkse rente van minimaal 6% wordt betaald aan de ontvanger van de schenking. Het is belangrijk dat die rente ook elk jaar daadwerkelijk wordt betaald.
Als u schenkt met een uitsluitingsclausule, bepaalt u dat het geld niet in de gemeenschap van goederen valt van uw kind. Gaat hij of zij scheiden? Dan hoeft uw kind het geschonken bedrag niet te delen met uw schoondochter of -zoon.
Wanneer ouders meerdere kinderen hebben en ze willen alle kinderen gelijk behandelen met schenkingen, dan kan de inbrengclausule van belang zijn. Via een inbrengclausule kunnen de ouders regelen dat het kind dat de schenking alvast krijgt, dat krijgt als een voorschot op zijn/haar erfenis. Bij overlijden van de ouders wordt dat voorgeschoten bedrag in mindering gebracht op zijn/haar deel van de erfenis.
Het is niet verplicht, maar wel verstandig om voormelde uitsluitingsclausule en/of inbrengclausule vast te leggen in een notariële schenkingsovereenkomst. Dat kan problemen achteraf voorkomen.
Schenken heeft voor kinderen én ouders gevolgen voor de Inkomstenbelasting. Hoe komt vermogen zo voordelig mogelijk bij de volgende generatie en hoe houd u de Wet langdurige zorg eigen bijdrage zo laag mogelijk? De fiscale gevolgen moeten goed tegen elkaar afgewogen worden. Schenken moet daarom op de juiste momenten en op de juiste manieren gedaan worden. Mobers & Smolenaers Notarissen helpt u graag deze puzzel op te lossen.
Heeft u vragen over schenkingen en de mogelijkheden? Mobers & Smolenaers notarissen informeert u hier graag over.