Splitsing appartementsrechten

Als u een woning koopt die onderdeel is van een groter gebouw, dan koopt u een appartementsrecht. Het appartementsrecht bestaat uit het recht om uw woning te mogen gebruiken en het mede-eigendom van het hele gebouw en de gemeenschappelijke ruimtes.

Met het appartementsrecht verkrijgt u dus het exclusieve gebruiksrecht van een bepaald afzonderlijk gedeelte. Dit afzonderlijke gedeelte is meestal de woning, maar het kan ook een privéparkeerplaats, een kantoorruimte of een winkelpand zijn.

Vereniging van eigenaars

Als u een appartementsrecht heeft, dan bent u verplicht om het lidmaatschap van de Vereniging van Eigenaars (VvE) te aanvaarden. U wordt van rechtswege lid van de VvE, u kunt niet kiezen of u lid wilt worden en u kunt uw lidmaatschap ook niet tussentijds opzeggen. Het doel van de VvE is het behartigen van de gemeenschappelijke belangen van de appartementseigenaren. Het gaat hierbij onder andere om de onderhoudszaken, verzekeringen en de VvE is verplicht om een reservefonds bij te houden voor kosten die zich in de toekomst zullen voordoen. De VvE bestaat uit leden en een bestuur. Het bestuur is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken, waaronder het onderhoud. De leden komen samen in de algemene ledenvergadering (ALV). Hierin worden beslissingen genomen door middel van stemmen, de meerderheid plus één, tenzij anders bepaald. De ALV keurt onder andere de begroting voor het volgende jaar en de gedane uitgaven goed. De oprichting van een VvE gebeurt in een splitsingsakte, deze wordt door een notaris opgesteld. Deze akte beschrijft de opsplitsing van het gebouw in appartementsrechten. Na oprichting is inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) verplicht.

Akte van splitsing

Appartementsrechten ontstaan wanneer een eigenaar zijn eigendomsrecht op een gebouw of een stuk grond splitst in meerdere appartementsrechten. Een opstaller of erfpachter kan zijn recht ook opsplitsen in appartementsrechten. De splitsing vindt plaats door het laten opstellen van een akte van splitsing door de notaris. In de splitsingsakte staat welke appartementsrechten er zijn en waar zich die bevinden, hierbij wordt vaak verwezen naar een splitsingstekening. In de akte staat welk aandeel elke eigenaar heeft. Daarnaast bevat de akte het splitsingsreglement. In dit reglement staan de gedragsregels voor de bewoners, zoals de gebruikersbepalingen voor de algemene ruimtes. Ook staan de kosten voor de gemeenschappelijke ruimtes in het reglement, zoals de onderhouds- en gebruikskosten en de kosten voor verzekeringen. De akte van splitsing moet worden ingeschreven in het Kadaster. Deze openbare registers zijn door een ieder in te zien.

Als u een akte van splitsing wilt laten opstellen of wijzigen, dan moet u daarvoor naar de notaris gaan. Wij adviseren u graag over uw situatie.