Koop van een woning of een andere onroerende zaak
Als een huis wordt verkocht, dan worden er meerdere juridische documenten opgesteld. Dat zijn in ieder geval de koopovereenkomst en de akte van levering. In de meeste gevallen wordt er ook een hypotheekakte opgesteld.
Koopovereenkomst
De koopovereenkomst wordt meestal door een makelaar opgesteld, maar u kunt ervoor kiezen om de koopovereenkomst door de notaris te laten opstellen. Wij raden u af om de koopovereenkomst zelf op te stellen: mocht de inhoud onjuist zijn dan kan dat vervelende gevolgen hebben.
Akte van levering
De leveringsakte zorgt ervoor dat de woning aan u wordt overgedragen en op uw naam komt te staan. Als de koopovereenkomst getekend is en de ontbindende voorwaarden zijn verlopen, wordt de leveringsakte opgesteld. Voordat de leveringsakte wordt opgesteld, controleert de notaris onder andere of de verkoper bevoegd is om de woning te verkopen, of er beslagen op de woning rusten en of aan de wettelijke voorwaarden is voldaan. Een leveringsakte wordt door de notaris opgesteld en moet overeenkomen met de afspraken die in de koopovereenkomst staan. De akte wordt getekend door de koper, de verkoper en de notaris.
Als u een bestaande woning koopt, moet u overdrachtsbelasting betalen. De notaris regelt de aangifte en maakt het bedrag over naar de Belastingdienst. U hoeft dat dus niet zelf te doen. Vanaf 1 januari 2021 gelden voor de overdrachtsbelasting nieuwe regels. Zo gelden er verschillende tarieven en vrijstellingen indien u aan bepaalde voorwaarden voldoet. Koopt u een nieuwbouwwoning, dan betaalt u geen overdrachtsbelasting. In plaats daarvan betaalt u btw. Ook de btw wordt door de notaris overgemaakt naar de verkoper.
Mobers & Smolenaers notarissen is op de hoogte van alle wettelijke regels over de overdrachtsbelasting en btw. Laat u goed informeren voordat u de koopovereenkomst tekent.
Ook voor de levering van nieuwbouwwoningen en agrarische objecten kunt u bij ons kantoor terecht.
Verdeling bij onder andere echtscheiding
Als partners uit elkaar gaan, of gaan scheiden, kunnen zij de gemeenschappelijke goederen in onderling overleg verdelen. Voor het verdelen van een onroerende zaak (zoals een woning) is tussenkomst van de notaris nodig; de verdeling van de woning opnemen in een echtscheidingsconvenant is niet voldoende. Als de akte is ondertekend door beide eigenaren, wordt deze door de notaris opgestuurd naar het Kadaster. Daar wordt de akte ingeschreven.
In de akte van verdeling wordt de woning toebedeeld aan een van de ex-partners. In de meeste situaties is er geld geleend van de bank om de woning te kopen en waren beide ex-partners hoofdelijk aansprakelijk voor de schuld. Als de woning wordt toebedeeld aan een van de ex-partners, moet deze persoon financieel gezien in staat zijn om de hypotheek over te nemen. De bank moet toestemming geven. Er zijn twee mogelijkheden om de hypotheek op naam van één van de ex-partners te zetten:
De partner die de woning houdt sluit een nieuwe hypotheek af en lost daarmee de oude hypotheek geheel af. Hierdoor is de andere ex-partner direct niet meer hoofdelijk aansprakelijk. Als u een nieuwe hypotheek wilt vestigen worden de woning en uw vermogenspositie beoordeeld door de bank.
De andere optie is dat u de bank verzoekt om de andere ex-partner te ontslaan van de hoofdelijke aansprakelijkheid ten aanzien van de hypothecaire schuld. Hiervoor beoordeelt de bank of de ex-partner die in de woning blijft wonen in staat is om aan de hypotheekverplichtingen te voldoen. Gaat de bank akkoord, dan wordt er een akte van ontslag opgesteld. Deze wordt tegelijkertijd met de akte van verdeling getekend bij de notaris, door beide ex-partners.
Niet in alle situaties is er een akte van verdeling nodig. Als de ex-partners de woning (samen) willen verkopen is het opstellen van een akte van verdeling niet nodig. Er is ook geen akte van verdeling nodig als er voorafgaand aan, of tijdens het huwelijk, huwelijkse voorwaarden zijn opgemaakt, waarbij de woning buiten het gemeenschappelijk vermogen is gehouden. Daarnaast is er geen akte van verdeling nodig als de ex-partners samenwoonden en de woning stond niet op beide namen.
Heeft u vragen over wat wij voor u kunnen betekenen bij de koop, verkoop of verdeling van een huis of een andere onroerende zaak? Wij adviseren u graag!